-40 °C – Lämmitys ja vesi extreme olosuhteisiin
Larsemannin kukkuloiden vieressä oleva kallioinen Etelämantereen taso, paikka jossa lämpötila laskee alle 40 °C:n, on toimitunut Intialainen tiedeakatemia vuodesta 2012 lähtien. Se on nimeltään "Bharati", viisauden ja tietämyksen hindujen jumalattaren mukaan. Jotta viisautta ja tietämystä voitaisiin kerryttää jopa kaikkein eristäytyneimmillä ja vihamielisimmillä maanosilla, on erittäin tärkeää, että tiedemies ryhmän saa luotettavasti toimivaa lämpöä ja vettä.
Erityinen tehtävä: Glykoli lämmitysvedessä
Kerosiinia käytetään lämmön ja sähkön tuottamiseen, koska se pysyy nestemäisenä miinus 54 °C: seen asti. Säiliön ilmastamiseksi insinöörit asensivat Viega Sanpress Inox G -putkistojärjestelmän - pysyvän vastustuskyvyn kuljetettavan materiaalin vuoksi. Sanpress Inox G:tä käytetään yleensä kaasu- ja lämmitysöljyputkiin.
Prestabo -järjestelmää käytettiin lämmityslaitteistoon. Lämmitysveden jäätymisen estämiseksi 57% glykoli-L-lisäaine sekoitettiin siihen. Projektissa Viega testasi EPDM-tiivistysrenkaiden reaktion tällaisiin äärimmäisen korkeisiin glykolipitoisuuksiin. Lopputulos: Puristusliittimien tiivistysrenkaat ovat täysin käyttökelpoisia lämmitysveden / glykoliseoksen osalta. Ne sopivat myös lämpötiloihin, jotka ovat miinus 40 °C: sta Bharati-asemalle melko todennäköisesti plus 80 °C.
Olosuhteet jossa legionella aiheuttaa riskin koko tutkimusasemalle
Juomavesihygienia on etenkin syrjäisellä paikalla äärimmäisen tärkeää. Legionellan tai vastaavien haitallisten mikrobien aiheuttama juomaveden saastuminen olisi tuhoisaa paitsi tutkijoille ja se myös vaarantaisi operaation tulevaisuuden.
Siksi suunnittelijat valitsivat Viegan Sanpress Inox:in ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla putkilla 1.4521. Easytop -kiertovirtausventtiileillä varmistetaan, että kuumaa vettä pidetään vakiona 60 °C:ssa. Niiden terminen desinfiointijärjestelmä suojaa tehokkaasti legioneliaa vastaan. Easytop -uuttoventtiilit mahdollistavat juomaveden laadun säännöllisen seurannan.
Noin 25 henkilöä työskentelee äärimmäisissä olosuhteissa Bharatin tutkimusasemalla ympäri vuoden ainakin seuraavan 20 vuoden ajan - osittain Saksassa valmistetun teknologian ansiosta.