Juomavesijärjestelmät
Hygieniaongelmat
Viime vuosien aikana on käynyt selväksi, että juomavesiputkistoissa voi piillä vakavia mikrobiologisia ongelmia. Uusin tutkimus osoittaa, että juomaveden sisältämät bakteerit aiheuttavat enemmän infektioita kuin aikaisemmin on luultu.
Alan asiantuntijat uskovat, että heikkoja kohtia ovat pääasiassa seuraavat asiat:
Putkistojen virheellinen ja epäammattimainen asennus
Puutteellinen hygienia asennus- ja käyttöönottovaiheessa
Käyttövirheet käyttöönoton jälkeen
Seuraavat toimenpiteet ovat erityisen tärkeitä juomavesijärjestelmien suunnittelun ja asennuksen aikana:
Sopivien materiaalien valinta, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään
Stagnaatioajan vähentäminen valitsemalla sopivankokoiset putket käytön perusteella ja ottamalla huomioon paineen todellisen alenemisen ja käyttäjän toiminnan
Kunnollinen eristys, jotta lämmitys tai viilennys ei vaikuta juomaveden laatuun
Mikro-organismit voivat lisääntyä juomavedessä vain tietyssä lämpötilassa. Tästä syystä kylmän veden lämpötilan ei tulisi ylittää 25 °C ja kuuman veden lämpötilan ei tulisi olla alle 55 °C. Muun muassa seuraavien bakteerien esiintyminen juomavesijärjestelmissä on merkki veden heikosta laadusta.
Pseudomonas Aeruginosa
Tämä bakteeri on merkittävimpiä juomaveden kautta leviäviä taudinaiheuttajia, erityisesti sairaaloissa esiintyvissä infektioissa. Sen optimaalisin lisääntymislämpötila on 25–30 °C. 100 ml:n vesinäytteessä ei tulisi olla lainkaan taudinaiheuttajia, sillä Robert Koch Instituten (RKI) mukaan pienikin bakteeripitoisuus on haitaksi terveydelle. Alkaneiden infektioiden hoito on hankalaa. Ihmisillä tartunta voi aiheuttaa vakavia elinten tulehdussairauksia, jotka voivat johtaa kuolemaan. Jos juomavesiasennuksissa ilmenee taudinaiheuttajia, rakennus joudutaan sulkemaan välittömästi ja korjaustyöt on aloitettava.
Legionella Pneumophila
Legionellabakteeri lisääntyy tehokkaimmin 25–45 °C:een lämpötilassa. Vuonna 1976 ensimmäinen tunnettu legionellaepidemia aiheutti 30 kuolemantapausta yhdysvaltalaisessa hotellissa. Tämän jälkeen lehdistössä on raportoitu useista vastaavista tapauksista. Saksassa tavataan noin 30 000 legionellatautitapausta vuosittain. Niissä kuolleisuus on 10–15 prosenttia, eli noin 3000 kuolemantapausta vuodessa. Infektioaste on paljon alhaisempi muissa maissa: 34,1 (Espanja), 19,2 (Tanska), 17,9 (Alankomaat) ja 16,9 (Ranska) miljoonaa asukasta kohti.
Kansalliset säädökset ja EU:n asetukset
Jokaisella maalla on turvallista vedenjakelua koskevat säädökset ongelmien välttämiseksi. EU ottaa jatkuvasti käyttöön uusia asetuksia, jotka täydentävät maakohtaisia säädöksiä tai korvaavat ne. EN 806 ja EN 1717 ovat tärkeitä juomaveden laadun ylläpitämistä koskevia eurooppalaisia standardeja. Tästä syystä juomaveteen liittyvää tekniikkaa koskeviin asetuksiin tulee perehtyä säännöllisesti ja ne tulee ottaa käyttöön nopeasti. Esimerkiksi Saksassa ilmalla tehtävästä painetestistä on hygieniasyistä tullut vakiokäytäntö suurissa järjestelmissä, kuten sairaaloissa ja hotelleissa. Myös järjestelmän huuhtelu tehdään mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa. Joissakin maissa puutteellinen juomaveden laatu on rikos.
Yhteenveto
Juomaveden mahdollisimman korkean laadun ylläpitäminen onnistuu ainoastaan suunnittelijoiden, asentajien ja käyttäjien vastuullisen yhteistyön tuloksena.
Pseudomonas aeruginosa kuuluu merkittävimpiin taudinaiheuttajiin, joita rakennusten juomavesijärjestelmien kautta voi levitä.
Suunnittelu
Juomaveden ollessa kyseessä tarvittava veden laatu voidaan taata vain käyttämällä teknisesti ja hygieenisesti korkealuokkaisia ratkaisuja aina suunnitteluvaiheesta järjestelmän käyttöön saakka.
Taloudellisesta ja hygieenisestä näkökulmasta yhtenäiset asennukset ovat suunnitteluvaiheen optimaalinen tavoite. Tästä syystä 1) kaikki harvoin käytettävät vesipisteet tulee lenkittää järjestelmään ja 2) päävesipiste tai huuhtelujärjestelmä tulee sijoittaa linjan päähän.
Älykäs kerroksen vedenkäyttäjien strukturointi on edellytys säännölliselle ja kokonaisvaltaiselle, suunnitellulla tavalla toimivalle veden kierrolle.
T-haaralla liitettävää järjestelmää voidaan käyttää rakennuksissa tai alueilla, joissa säännöllisesti käytettävien vesipisteiden, joissa on lyhyet liitäntäputket, hygieniavaatimukset eivät ole tavallista korkeammat.
Sarjakytkennät ovat sopiva valinta, jolloin putket, joissa on harvoin käytettäviä vesipisteitä, kuten pakkasenkestäviä ulkoasennuksia, eivät aiheuta vaaraa muulle järjestelmälle. Tässä asennuksessa vesipisteet liitetään käyttämällä hanakulmia, joissa on kaksi ulostuloa ja säännöllisesti käytettävä päävesipiste, kuten WC-järjestelmä (mahdollisesti liitettynä huuhtelujärjestelmään).
Rengaskytkentä on käytännöllinen, jos tiukkojen hygieniavaatimusten takia sarjakytkentää ei voida käyttää esim. siitä syystä, että päävesipistettä ei ole. Tällä tavalla järjestelmään voidaan lenkittää useita käyttäjiä, myös muista huoneista. Kun vettä käytetään yhdessä huoneessa, vesi virtaa molemmilta puolilta ja huuhtelee käyttämätöntä vesipistettä.
Materiaalivalinnat
Sopimattomat materiaalit voivat aiheuttaa ei-toivottujen ravintoaineiden siirtymisen rakennuksen putkistojen juomaveteen. Standardissa EN 12502 kuvataan juomaveden laatuun liittyvät materiaalien raja-arvot. Kaikki Viegan käyttämät materiaalit täyttävät nämä vaatimukset.
Optimaalisen kokoisten putkistojen suunnittelu
Juomavesiasennuksissa pienikokoisten putkistojen käyttö yhdessä virtausta tehostavien komponenttien kanssa on erittäin hyödyllistä niin hygienian kuin kustannustehokkuuden osalta. Ratkaisu vähentää sekä materiaalien käyttöä että veden määrää putkistossa.
Ylimitoituksen estämiseksi käytettävän veden todellisesta määrästä ja rakennuksen kokonaiskäytöstä tulee tehdä tarkat laskelmat. Arvot voivat vaihdella hieman, kuten virtausnopeus suhteessa todelliseen paineen alenemiseen, mutta niiden avulla verkoston putkien mittoja voidaan pienentää huomattavasti. Lisäpaine voidaan hyödyntää käyttämällä sulkuventtiileitä, joiden paineenmenetys on vähäinen, kuten palloventtiileitä.
Paineen alenemisen osalta optimoidut putkistot ja liittimet, joissa on virtausta tehostava muoto, lisäävät virtausta ja parantavat hygieniaa huomattavasti.
Asennus ja käyttöönotto
Juomaveden hygieenisyydestä huolehtiminen alkaa paljon ennen kuin vesi virtaa ulos hanasta. Veden kanssa kosketuksiin tulevien osien likaantumista tulee välttää myös valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja asennuksen aikana.
Samanlaista varovaisuutta on noudatettava suunnittelun ja asennuksen lisäksi painetestien, huuhtelun ja järjestelmän alkutäytön aikana.
Kuljetus, varastointi ja asennus
Kaikki juomavesijärjestelmän komponentit tulee kuljettaa ja varastoida niin, että niiden likaantuminen sisäpuolelta voidaan välttää. Järjestelmän komponenttien erinomaisen kunnon varmistamiseksi suojalaitteet tulee poistaa vasta välittömästi asennuksen jälkeen. Viega valmistaa suojakansia, joiden avulla teräs- tai kupariputkien päät voidaan sulkea asennusvaiheen ajaksi. Lisäksi Viegan liittimet ja muun komponentit on pakattu suojaavaan pakkaukseen. Näin kaikki komponentit on suojattu likaantumista ja vaurioitumista vastaan kuljetuksesta aina asennusvaiheeseen saakka.
Painetesti ilmalla
Hygieniasyistä painetestien tekemistä suurissa rakennuksissa suositellaan. Testissä voidaan käyttää kuivaa, öljytöntä ilmaa. Järjestelmissä, joissa hygieniavaatimukset ovat tiukemmat (kuten sairaaloissa), voidaan käyttää neutraaleja kaasuja. Turvallisuusmääräyksiä tulee noudattaa. Vuototesti ilmalla tehdään ennen kuormitustestausta testauspaineen ollessa 110 mbar. Testijakso kestää vähintään 30 minuuttia putkiston kapasiteetin ollessa enintään 100 litraa, ja sitä tulee pidentää 10 minuutilla jokaista 100 lisälitraa kohti. Testin aikana puristamatta jääneet liittimet voidaan havaita. Kaikissa Viegan puristusliittimissä oleva Viega SC-Contur takaa, että puristamatta jääneet liitokset havaitaan painealueella 22 mbar – 3 bar.
Painetesti vedellä
Painetesti vedellä tehdään ainoastaan järjestelmissä, jotka ollaan ottamassa pian käyttöön (esim. omakotitaloissa). Järjestelmä tulee täyttää suodatetulla juomavedellä. Viegan puristamatta jääneet puristusliittimet vuotavat näkyvästi enimmäispaineeseen 6,5 bar saakka. Jos painetesti tehdään ajankohtana, jolloin lämpötila on pakkasen puolella, ilmalla tehtävää painetestiä suositellaan myös pienemmissä järjestelmissä.
Ruostumattomasta teräksestä tai kuparista valmistetut kannet suojaavat likaantumiselta ja vaurioilta kuljetuksen ja varastoinnin aikana.
Käyttö
Järjestelmän luovutuksen yhteydessä käyttäjälle tulee kertoa, että tästä eteenpäin käyttäjä vastaa juomaveden säännöllisestä ja täydellisestä vaihtumisesta ja järjestelmän tarkoituksenmukaisesta käytöstä kaikkien vesipisteiden osalta. Joissakin maissa määräysten noudattamatta jättäminen on rikos.
Rakennuksissa, joiden käyttö edellyttää tehostettua hygieniaa (kuten elintarvikkeiden käsittelytilat, sairaalat ja hoitokodit), käyttäjä, hygienisti, terveysviranomaiset ja tarvittaessa myös vesitoimittaja laativat hygieniasuunnitelman. Juomavesijärjestelmän hygieniasuunnitelma tulee laatia juuri kyseistä käyttötarkoitusta ja järjestelmää varten ja sen tulee sisältää tiedot juomavesijärjestelmän suunnitellusta käytöstä. Juomavesijärjestelmän huoltosopimus suositellaan tehtäväksi siihen erikoistuneen yrityksen kanssa, tai erityisesti juomavesijärjestelmiin perehtyneen asiantuntijan tulee tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.
Juomaveden turvallisuus hallinnassa Viegan järjestelmäratkaisuilla
Julkisissa rakennuksissa veden laatutestit ovat pakollisia. Tästä syystä julkisten rakennusten vesipisteistä tulee ottaa säännöllisesti näytteet veden mikrobiologisen ja kemiallisen koostumuksen selvittämiseksi. Jotta näytteet voidaan ottaa laboratorio-olosuhteissa niin, että ulkoiset tekijät eivät vaikuta niiden sisältöön, Viega on kehittänyt kaksiosaisen ja kustannustehokkaan Easytop-näytteenottoventtiilin. Se koostuu pysyvästi varmistetusta stagnaatiottomasta ottoventtiilistä ja erityisesti näytteenottoprosessia varten liitetystä, steriloitavasta käyttölaitteesta. Kaikki veden kanssa kosketuksiin tulevat osat on valmistettu punametallista, joten ne voidaan käsitellä autoklaavissa tai tulella.
Easytop-näytteenottoventtiili ammattimaiseen juomaveden näytteenottoon.
Järjestelmäratkaisut
Viegan järjestelmäratkaisut tarjoavat parhaan mahdollisen joustavuuden ja mahdollistavat nopean, turvallisen ja täysin hygieenisen juomavesijärjestelmän.
Löydät lisätietoa useista järjestelmäratkaisuista seuraavilta sivuilta.
Panoksemme juomaveden hygieniaan
Viegan järjestelmäratkaisut täyttävät kaikki juomavesijärjestelmien ammattimaisia ratkaisuja ja materiaaleja koskevat tekniset vaatimukset ja tarjoavat parhaimman mahdollisen käyttöturvallisuuden.
Materiaalit, valmistus ja laadunvalvonta
Viega käyttää ainoastaan juomaveden kanssa käytettäväksi sopivia materiaaleja, kuten ruostumatonta terästä, kuparia ja kupariseoksia. Kaikki tiivisteiden ja putkien orgaaniset materiaalit testataan säännöllisesti asianmukaisilla kemiallisilla ja mikrobiologisilla testeillä.
Tuotteiden myöhemmin veden kanssa kosketuksiin tulevia pintoja ei kostuteta vedellä laatutesteissä. Vain näin valmistusprosessin aiheuttama mikrobiologinen likaantuminen voidaan estää.
Innovatiivinen tuotesuunnittelu
Viegan kuparista, punametallista ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut puristusliittimet aiheuttavat huomattavasti vähemmän virtausvastusta kuin muun tyyppiset markkinoilla olevat muoviset tai puristemessinkiset liittimet. Muovisia liittimiä käytettäessä kaikkiin myöhemmin tehtäviin liitoksiin tarvitaan yhtenäinen runko, joka puristetaan uudelleen valmistuksen jälkeen. Messinkiliittimet vain porataan oikeassa kulmassa, mikä poikkeaa merkittävästi Viegan virtausta tehostavista ominaisuuksista.
Suunnittelu, asennus ja käyttöönotto
Käytännöllisissä seminaareissamme käydään läpi kaikki viimeisimmät standardit ja asetukset, sopivien materiaalien valinta, putkistotyöt sekä juomavesijärjestelmien käyttöönotto ja käyttö. Lisätietoja seminaareista saa ottamalla yhteyttä lähimpään Viegan toimistoon.
Ladattavia tiedostoja sisältävässä osiossa on lisätietoa juomavesijärjestelmistä ja hygieniasta, kuten hyödyllinen käyttöopas, käytäntöjä ja artikkeleita.
Viegan suunnittelijat ja konsultit ovat aina käytettävissä ja tarjoavat ammattimaista tietoa ja henkilökohtaista tukea suunnitteluvaiheen aikana.
Painetestit ilmalla Viega SC-Conturin ansiosta
Hygieniasyistä painetestien tekemistä suurissa rakennuksissa suositellaan. Testissä voidaan käyttää kuivaa, öljytöntä ilmaa tai järjestelmissä, joissa hygieniavaatimukset ovat tiukemmat (kuten sairaaloissa), voidaan käyttää neutraalia kaasua. Turvallisuusmääräyksiä tulee noudattaa. Painetesti ilmalla tehdään ennen kuormitustestausta testauspaineen ollessa 110 mbar. Testijakso kestää vähintään 30 minuuttia putkiston kapasiteetin ollessa enintään 100 litraa, ja sitä tulee pidentää 10 minuutilla jokaista 100 lisälitraa kohti. Testin aikana puristamatta jääneet liittimet voidaan havaita. Kaikissa Viegan puristusliittimissä oleva Viega SC-Contur takaa, että puristamatta jääneet liitokset havaitaan painealueella 22 mbar – 3 bar.
Käyttöesimerkkejä
Rakennuksissa järjestelmän käytön keskeytyksiä ei voida välttää. Käyttämättä olevat alueet tulee joko sulkea tai huuhdella säännöllisesti, jotta niiden vähäinen käyttö ei aiheuta haitallisia vaikutuksia muille putkiston osille. Käytön tyypin ja käyttötiheyden perusteella voidaan määritellä erilaiset käyttötyypit:
Tyyppi 0: Käyttö keskeytyy harvoin
Tyyppi 0 tarkoittaa kaikkia rakennuksia, joissa käytössä ei juurikaan ole keskeytyksiä, kuten asuinkäytössä olevia kerrostaloja.
Myös niiden juomavesijärjestelmissä esiintyy lyhyitä stagnaatiojaksoja, jotka aiheutuvat rakennuksen ollessa lyhyen ajan tyhjillään, kuten käyttäjän ollessa poissa (lomalla) tai vuokralaisten vaihtuessa. Nämä voidaan kuitenkin turvallisesti ja helposti korjata niin, että käyttäjä huuhtelee järjestelmän lyhyesti palatessaan. Tyypin 0 rakennuksissa ei ole tavallista korkeampia hygieniavaatimuksia.
- Oikeanlaisella suunnittelulla, asennuksella ja käytöllä tyypin 0 rakennuksissa ei tarvita automaattista huuhtelua, mutta siitä voi olla hyötyä suuremmissa asunnoissa, joissa on esim. vierashuoneita.
- Tyypin 0 rakennusten ylläpidossa ja remontoinnissa tulee arvioida nykyiset olosuhteet (lämpötila, vedenkäytön määrä ja tiheys yksittäisissä vesipisteissä, veden laadun määrittäminen näytteiden avulla). Remontin laajuus voidaan määrittää kerättyjen tietojen pohjalta.
Tyypin 0 rakennuksissa ammattimainen suunnittelu, asennus ja käyttö ovat tavallisesti asianmukaisia: tarkastelemalla todellista paineen alenemista esimerkiksi liittimissä ja venttiileissä sekä pieniä samanaikaisia tekijöitä putkien pituus ja määrä voidaan minimoida. Harvoin käytettävät mutta tarvittavat vesipisteet lenkitetään.
Viega Hygiene+ -järjestelmäratkaisu tyypin 0 rakennuksiin |
Vesipisteiden lenkitys kaksoishanakulmilla ja hanakulman T-haaralla. |
Kalvopaisuntasäiliöiden asennusyksikkö mahdollistaa myös veden kierron ja sen avulla juomaveden saatavuuden luotettavuuden. |
Tyyppi 1: Käyttökatko huoneen/asunnon osalta
Tyypin 1 rakennuksissa juomavesiasennuksia koskevat hygieniavaatimukset ovat korkeammat. Mahdollisten yksittäisten huoneiden tai asuntojen pidempien tyhjänäoloaikojen takia stagnaatiota esiintyy putkistossa usein.
Tällä voi olla haitallinen vaikutus muihin käytössä oleviin huoneisiin tai asuntoihin esimerkiksi hotelleissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Erityisesti julkisissa rakennuksissa ja laitoksissa veden laadun ylläpitäminen on ensisijaisen tärkeää. Tästä vastaaminen on nimenomaan suunnittelijan, asentajan ja käyttäjän tehtävä.
Esimerkiksi hotelleissa Viegan vesisäiliö voidaan asentaa paikallisesti jokaiseen huoneeseen varustettuna Visign for Care -käynnistyspaneelilla, jossa on Viega Hygiene+
-huuhtelutoiminto. Näin huoneissa on älykäs elektroninen huuhtelulaite, jota säädellään kysynnän ja määrän mukaan. Tämä varmistaa ajoittaisen huuhtelun huoneen ollessa käyttämättömänä. Kun huone on jälleen käytössä ja järjestelmästä lasketaan vettä, järjestelmä havaitsee tämän ja automaattinen huuhtelu päättyy.
Tyypin 1 rakennuksissa tarpeen ja määrän mukainen huuhtelu on hyvä ratkaisu, sillä se tapahtuu automaattisesti resursseja säästäen:
- Kun huone on säännöllisessä käytössä, huuhtelua ei tehdä.
- Huuhteluohjelmat havaitsevat käyttökatkokset ja huuhtelevat ennalta määritellyn määrän vettä, joka on varastoitu kerroksen putkistoon.
- Veden laatu pysyy ennallaan, juoma- ja jäteveden kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä.
Viega Hygiene+ -järjestelmäratkaisu tyypin 1 rakennuksiin |
Vesipisteiden lenkitys kaksoishanakulmilla ja hanakulman T-haaralla |
Jokaisessa huoneessa käynnistyspaneeli ja Hygiene+-huuhtelutoiminto |
Älykäs Viega Hygiene+ -huuhtelujärjestelmä huuhtelee automaattisesti erikseen määriteltävän ajanjakson jälkeen, esimerkiksi kolme litraa vettä kolme kertaa viikossa. |
Tyyppi 2: Käyttökatko koko kerroksen osalta
Tyypin 2 rakennuksissa esiintyy käyttökatkoja, joita on hankala arvioida käyttäjien erilaisten toimintatapojen sekä päivärytmien ja työskentelytapojen takia.
Katutasossa oleva ruokakauppa on suljettu sunnuntaisin ja ensimmäisessä kerroksessa oleva lääkäriasema on säännöllisesti suljettu niin, että koko henkilöstö on lomalla. Tällä on haitallinen vaikutus muihin käytössä oleviin alueisiin.
Suunnittelun näkökulmasta suositeltava automaattinen huuhtelu jokaisen kerroksen putkiston päässä varmistaa parhaimman veden laadun kaikille käyttäjille vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta.
Tyypin 2 rakennuksissa tarpeen ja määrän mukainen huuhtelu on hyvä ratkaisu, sillä se tapahtuu automaattisesti resursseja säästäen:
- Kun huone on säännöllisessä käytössä, huuhtelua ei tehdä.
- Huuhteluohjelmat havaitsevat käyttökatkokset ja huuhtelevat ennalta määritellyn määrän vettä, joka on varastoitu kerroksen putkistoon.
- Veden laatu pysyy ennallaan, juoma- ja jäteveden kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä.
Viega Hygiene+ -järjestelmäratkaisu tyypin 2 rakennuksiin |
Näytteenottoventtiilin lenkitys kaksoishanakulmilla ja hanakulman T-haaralla |
Kerroksen putkistossa käynnistyspaneeli ja Viega Hygiene+ -huuhtelutoiminto |
Älykäs Viega Hygiene+ -huuhtelujärjestelmä huuhtelee automaattisesti erikseen määriteltävän ajanjakson jälkeen, esimerkiksi neljä litraa vettä kolme kertaa viikossa. |
Tyyppi 3: Käyttökatko koko rakennuksen osalta
Tyypin 3 rakennuksissa tyhjilläänolojaksot kestävät kerrallaan useita viikkoja. Tällaisia ovat esimerkiksi koulut ja päiväkodit pitkien viikonloppujen ja lomien takia.
Kausihotellit, messuhallit, parakit ja tapahtumatilat ovat tyhjillään useiden päivien, viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Samalla rakennusten vedenlaatu on erityisen tarkkailun alla, sillä rakennus on julkinen tila.
Stagnaation ehkäisemisen varmistamiseksi suositellaan automaattista huuhtelua jokaisen kerroksen putkiston päähän sijoitettavalla huuhtelumoduulilla. Tässä tapauksessa järjestelmä tulee huuhdella esimääritetyllä huuhteluvesimäärällä, joka vastaa seisovan veden määrää. Urinaalin 24 tunnin huuhtelujärjestelmästä voi myös olla hyötyä tyypin 3 rakennuksissa.
Tyypin 3 rakennuksissa tarpeen ja määrän mukainen huuhtelu on hyvä ratkaisu, sillä se tapahtuu automaattisesti resursseja säästäen:
- Kun huone on säännöllisessä käytössä, huuhtelua ei tehdä.
- Huuhteluohjelmat havaitsevat käyttökatkokset ja huuhtelevat ennalta määritellyn määrän vettä, joka on varastoitu kerroksen putkistoon.
- Veden laatu pysyy ennallaan, juoma- ja jäteveden kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä.
Viega Hygiene+ -järjestelmäratkaisu tyypin 3 rakennuksiin |
Vesipisteiden lenkitys kaksoishanakulmilla ja hanakulman T-haaralla |
Kerroksen putkijärjestelmät, joissa on käynnistyspaneeli ja Viega Hygiene+ -huuhtelutoiminto ja/tai Visign-urinaalihuuhtelujärjestelmä, jossa on 24 tunnin huuhteluväli |
Kuumavesijärjestelmä
Käyttökatkolla voi olla haitallisia vaikutuksia kuuman veden laatuun, vaikka kylmä vesi olisi mikrobiologisesti puhdasta. Esimerkiksi legionellabakteeri pystyy lisääntymään lämpötilan ollessa alle 55 °C.
Kuuman veden laadun varmistamiseksi tulee tehdä seuraavat toimenpiteet:
Kiertojärjestelmä putken tilavuuden ollessa yli 3 litraa
Kun putken tilavuus on yli kolme litraa kuumavesisäiliön ja kauimmaisen vesipisteen välissä, tulee asentaa kiertojärjestelmät, joko rinnakkainen järjestelmä tai sisäinen kiertoputki. Nämä tulee laskea niin, että veden lämpötila kiertojärjestelmässä ei laske yli 5 K säiliön ulostulolämpötilan (60 °C/ 55 °C) alapuolelle.
Kiertojärjestelmät tulee tasapainottaa säätöventtiileillä joko kokonaan tai osissa järjestelmää. Järjestelmältä edellytetään seuraavaa:
- Vaadittavan kiertomäärän määrittäminen putkien lämpöhukan perusteella
- Lämpötilaeron määrittäminen, enint. Δt 5 K
- Saatavana olevan putken kitkapaineen gradientin määrittäminen
- Sopivien kiertopiirien hydraulinen tasapainottaminen putken halkaisijan perusteella, suurin sallittu virtausnopeus huomioon ottaen
Putket, joiden tilavuus on kolme litraa
Kun putken tilavuus on kolme litraa, kiertoputki ei ole välttämätön. Ilman kiertoa kolme litraa putkiosiota kohti on enimmäismäärä. Hygieniasyistä veden määrä tulee pitää mahdollisimman alhaisena.
Eristys
Kaiken tyyppisissä rakennuksissa kuumavesiputket tulee eristää eristekerroksella, joka täyttää EnEV-vähimmäisvaatimukset (Saksa). Kansallisia määräyksiä tulee noudattaa.
Huuhtelujärjestelmät kuumavesijärjestelmissä
Huuhtelujärjestelmän käyttö kuumavesijärjestelmissä ei ole taloudellista eikä hygieenistä seuraavista syistä:
- Veden kierto on hygieeninen.
- Putkiston jäähtyneessä kuumassa vedessä bakteerit eivät lisäänny merkittävästi.
- Käyttäjä ei käytä jäähtynyttä vettä.
- Putkiston osa on termisesti desinfioitu käytön aikana.